Wim Bovendeert en Godelieve Wijffels

Wij hebben ons erf met woonhuis in tien jaar tijd uitgebreid tot een natuurgoed van 23 hectare. Alle grond is natuurgrond, bestaande uit grasland en vier hectare nieuw aangeplant bos. Van het gras leeft een kudde Herefordkoeien. We hebben een groeiende klantengroep die een biologisch vleespakket afneemt en dat combineert met een bezoek aan het Raalterwoold. We hebben hier onze droom gerealiseerd. We hebben veel plezier in het buitenwerk en genieten van de natuur.

“Wij zijn enthousiast om te werken aan natuur waar onze koeien alle ruimte hebben en mensen van genieten.”

 

Van woonplek tot toegankelijk Natuurgoed

Onze weilanden vol voorjaarsbloemen en vlinders
wim_2aWe genieten ervan als rond ons huis het gras weer begint te groeien in het voorjaar. In het grasland komen ook steeds meer kruiden. Eerst kleuren ze geel van de paardenbloem, vervolgens lila van de pinksterbloem, later weer geel van de boterbloemen. En als oranje accent dartelt het oranjetipje dan boven het weiland. Deze vlinder, waarvan de rupsen leven op de pinksterbloem, houdt van kleinschalig grasland. De natuur is nog volop in ontwikkeling, op een enkel weiland prijkt een eerste orchidee. Om dat grasland goed te beheren gebruiken we Herefordkoeien, omdat die goed kunnen leven op het schrale gras.

Ons klimaatbos
wim_1aWe hebben vier hectare bos aangeplant op ons Natuurgoed. We hebben dat we kunnen financieren met CO2-certificaten. Het bos helpt mee tegen de klimaatverandering. Het bos is nog jong, maar je ziet dat de natuur het al over neemt. Het is prachtig om te zien hoe een zwerm putters, oftewel distelvinken, daar van de zaden zit te smullen in een distelplek. Het bos maakt het landschap weer wat meer besloten, zoals het hoort in Salland.

Altijd een wijze uil in de buurt
wim_3aIn de kapschuur op het erf nestelt al jaren een kerkuilenpaartje dat ieder jaar een aantal jongen krijgt. Verder nestelt een steenuiltje in een solitaire knotwilg in het weiland en hebben we laatst in het bos een velduil waargenomen. Bij ons vinden deze uilen niet alleen een nestplaats, maar ook voldoende voedsel in randen van het weiland, ruige hoekjes en in het nieuwe bos.

Plannen voor volgend jaar
Ons natuurgoed is nooit klaar. We verwonderen ons over de ontwikkeling van de natuur. We willen dat betaalbaar maken met een professionele afzet van producten. De volgende acties staan op ons programma:

 

  • We willen het slootbeheer verbeteren. Door regelmatig, maar ook niet te vaak, te maaien en het maaisel af te voeren, willen we kruiden van vochtige grond meer kans geven. Daarnaast mag pleksgewijs wat ruigte met elzenbos ontstaan.
  • We willen vermarkting van het vlees van onze koeien oppakken met onze collega’s van de Stichting Natuurboer. Daarbij laten we zien hoe deze koeien bijdragen aan een natuurrijk landschap.

 

Vleesverkoop natuurgoed het Raalterwoold

 Eind augustus krijgen alle mensen die in onze mailgroep zitten bericht wanneer er geslacht gaat worden en op welke dagen het vleespakket op de boerderij opgehaald kan worden, altijd op een zaterdag eind oktober, begin november.

Je kunt je opgeven voor de mailgroep door een mailtje te sturen naar (w.bovendeert@raalterwoold.nl) .

De  vleespakketten zijn ongeveer 13 kg  voor €14,50 / kg inclusief BTW.

Het vlees is ingevroren en vacuüm verpakt in porties voor 2 personen. Op iedere portie staat wat erin zit en het keurmerk laat zien dat het vlees biologisch is.

Een vleespakket heeft ongeveer de volgende samenstelling: Bieflappen – (kogel)biefstuk – ossenhaas – rosbief – braadstuk – entrecote – tartaar – hamburger – riblap – stoofvlees – runderlap – gehakt – schenkel – verse worst – poulet.

Degenen die dat leuk vinden kunnen op de afhaal dag een wandeling maken door de weilanden waar de Herefords lopen en natuurlijk de stal bekijken waar ze in de winter staan.

Met vriendelijke groet,

Wim Bovendeert

Godelieve Wijffels

 

Hogebroeksweg 27

8102 RL Raalte

E.w.bovendeert@raalterwoold.nl

T.06-17762161