Natuurboeren werken samen met natuur beherende organisaties

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel zijn eigenaren van natuurgebieden en hebben hierover veel kennis en ervaring in huis. Natuurboeren hebben de mogelijkheden en de kennis om delen van die natuurgebieden met behulp van het boerenbedrijf zorgvuldig te beheren. En dan niet uit de losse pols, maar met duidelijke randvoorwaarden en doelen. Op de bedrijven van alle Natuurboeren speelt natuurbeheer en biodiversiteit een grote rol. Deze biodiversiteit vergroten, en kennis hierover verbeteren, behoort tot de kern van het Natuurboerenberoep. Het uitoefenen van dit beroep, doen de Natuurboeren graag samen met de natuurbeheerders. Deze samenwerking biedt de Natuurboeren tevens economische kansen om unieke producten voor de markt te produceren.

Natuurbeheerders blij met Natuurboeren

Jaap Braad (Natuurmonumenten): “De samenwerking met Natuurboeren brengt hele mooie resultaten. Zo hebben we bijvoorbeeld samen met Natuurboerderij Erfgoed Bossem het beheer van onze natuur gecombineerd met diverse arrangementen om mensen de natuur te laten beleven. Bezoekers kunnen hier niet alleen genieten van het prachtige landschap met mooie fiets en wandelroutes maar ook van een mooie overnachting en heerlijk eten op de Natuurboerderij. Een verblijf op de Natuurboerderij is nog eens extra leuk en leerzaam gemaakt met seizoengebonden programma’s vol informatie met excursies, safari’s, waterbeestjespakketten, etc. Voor volwassen en kinderen. Met zulke creatieve en tegelijk zakelijke ondernemers werken we graag samen.”


Hans van de Beek (Staatsbosbeheer): “De natuur in Overijssel is werkelijk prachtig. De afwisseling aan landschappen binnen de provincie is enorm. Wie de sfeer zoekt van het boerenland van weleer of zich aangetrokken voelt tot de bijzondere hoogvenen of heidelandschappen komt hier goed aan zijn trekken. Staatsbosbeheer en lokale ondernemers zorgen samen – ieder vanuit zijn eigen vakkennis – dat bijzondere dieren en planten zich in de unieke natuurgebieden thuis voelen. Staatsbosbeheer is bijzonder gecharmeerd van deze manier van werken in en met de streek. Zo blijkt maar weer dat we samen een heel stuk verder komen dan alleen.”


Hans Gerritzen (Landschap Overijssel): “Wat ons bijzonder aanspreekt bij de Natuurboeren is hun aandacht voor biodiversiteit. Zij denken hier over na en proberen concreet wat te doen voor het landschap en voor het behoud van de diversiteit aan soorten planten en dieren. Ook op hun eigen erf en de agrarische grond. Het wordt ook economisch goed georganiseerd omdat de Natuurboeren dit combineren met de verkoop van allerlei recreatieve activiteiten en unieke producten aan consumenten. Hier werken wij heel graag aan mee.”


Terreinbeheer

Hans van de Beek (Staatsbosbeheer), Hans Gerritzen (Landschap Overijssel) en Jaap Braad (Natuurmonumenten) werken graag samen met Natuurboeren.