Open dag bij natuurboeren op 21 en 22 juni

Kom jij ook de natuur beleven? Kom dan naar de open dag bij de biologische natuurboeren op zaterdag 21 en zondag 22 juni.

De natuurboeren van Stichting Natuurboer uit de Buurt doen mee aan de Lekker naar de Boer dagen. Volgend weekend kun je in heel Nederland bij biologische boerenbedrijven terecht voor  rondleidingen, boerenmarkten, proeverijen en allerlei (kinder)activiteiten. Er is voor ieder wat wils!

Naast het biologische boeren zijn de natuurboeren ook nog op een andere manier met de natuur bezig. Ze streven namelijk naar meer biodiversiteit en een groot deel van hun grond bestaat uit natuur.

Natuurboeren willen de natuur stimuleren en beleefbaar maken. De zorg voor de dieren, de variatie aan grassen en kruiden, de gematigde bemesting, dat alles proef je terug in hun producten. Daarmee onderscheiden natuurboeren zich van bulkproducenten. Ze willen laten zien dat je ook goed kunt boeren met meer variatie aan planten en dieren, en dat je daardoor producten (groenten, kruiden, vlees, melk, kaas, zuivel) krijgt met meer smaak.

Natuurboeren in Abcoude (N.H.), Lattrop-Breklenkamp (Ov.), Lettele (Ov.),  Raalte (Ov.) en Rijssen (Ov.) stellen hun bedrijven open op zaterdag 21 juni en/of zondag 22 juni.

In Lettele kun je op zaterdag 21 juni kijken op de boerderij van Berrie Klein Swormink. Deze natuurboer maakt vlees van het oud-Hollandse Brandrode rund. Bezoekers aan de open dag kunnen koeien en kalfjes kijken, en producten van Brandrode runderen nuttigen. Ook kunnen ze per koets een rondrit maken over de natuurboerderij van Berrie.

Natuurboer Dennis Rerink organiseert zaterdag 21 juni een proeverij met onder andere Brandrood rundvlees op zijn erf in Lattrop-Brekklenkamp. Om 19.00 uur start een viergangen menu, de kosten hiervoor zijn €39,95 per persoon en reserveren is verplicht. Voorafgaand aan de proeverij is er om 17.00 uur een rondleiding over de natuurboerderij de familie Rerink.

Tevens kun je kijken op de boerderijen van natuurboer Henk den Hartog (zaterdag 21 juni) in Abcoude en van natuurboerin Francine van Rossem in Rijssen (Het gehele weekend). Henk heeft een biologisch melkveebedrijf. Hij laat u graag meegenieten van het platteland en laat u graag een kijkje nemen in het leven van de boer. Bij Francine kun je kennis maken met haar biologische kruidenbedrijf, waar ze kruiden voor kruidenthee en geneesmiddelen, snijbloemen en groenten verbouwt.

Naast de open dagen, kan je, je ook laten inspireren door prachtige fietsroutes langs verschillende biologische boeren bedrijven. Eén extra bijzondere fietsroute, is de Biofietsroute in Heino. Deze Biofietsroute  wordt georganiseerd op zondag 22 juni, ligt in de omgeving van Heino en Raalte en komt langs de natuurboeren Overesch en Bovendeert. Tijdens de fietstocht kun je zien wat de natuurboeren doen om de variatie aan dieren en planten op hun bedrijf te bevorderen. Je kunt stoppen voor een mooi verhaal over biodiversiteit.

Deelnemende natuurboeren:

Berrie Klein Swormink, Assinksteeg 1, 7434 PR Lettele  (za 21 juni)

Wim Bovendeert, Hogebroeksweg 27, 8102 RL Raalte (zo 22 juni)

Dennis Rerink, Dorpsstraat 7, 7635 NA Lattrop-Breklenkamp (za 21 juni) 

Henk den Hartog, Gein Zuid 26, 1391 JE Abcoude (za 21 juni)

Francine van Rossem, Drostendijk 2, 6462 SG Rijssen (za 21 en zo 22 juni)

Familie Overesch, Hondemotsweg 40, 8101 NJ Raalte (zo 22 juni)

Deel dit bericht op: Share on FacebookTweet about this on Twitter